注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

人在风中

爱上抽风……

 
 
 

日志

 
 
关于我

每一天都要活出自我本色!!!

网易考拉推荐

20130827  

2013-08-28 04:48:19|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
八月做了好多東西,但其實也是什麽都無做。

搵工年開始
2013年8月27日,值得紀念的日子,去IND(荷蘭移民局)遞交zoekjaar的簽證。Zoekjaar是荷蘭文的orientation year,中文的搵工年。
好多人畢業了可能都會好高興,而我則過分平靜,覺得畢業反而似掉進個黑洞, 學生時代的一種momentum突然唔見咗,就例如下圖自己的頭像可以長期出現在學校雜誌的網站的事,以後應該不會再有了吧?
要自己從一片虛無中爬翻出來,的確需要點運氣。祝我自己好運吧…
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中
QQ上問候玉米,因為在宿舍樓看到一個跟她勁似的女仔。玉米告訴我她也要找工作了,哈哈,大家都要找工作了。

水委會培訓生項目開放諮詢日
2013年8月22日去了趟Leiden,去呢個培訓生招聘項目瞭解多D信息,本身已經有心理準備我系唯一一個黑頭髮唔知講荷蘭文的SB,只是估唔到自己去到個度依然會不知所措。

鹿特丹取經游
22號去完諮詢日,就路過Rotterdam,去幫雯雯姐收拾行李,她準備要搬家了。17號先去過佢個度過夜,取下經,聽下佢呢個已經系荷蘭工作咗三年幾的高手,同時幫唐博士周醫生的搵屋馬拉松鋪下路。仲系鹿特丹的露天市場行咗圈,去買餸,學咗到雲南菜——毛豆燜飯——覺得比我住的農村Wageningen威武多了。貌似,其實,都系系大城市住好,起碼有茶飲,有一級方程式的跑車睇!咁樣既馬蹄糕,見過未?其實唔系真系咁好食
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中20130827 - 坚尼仔 - 人在风中
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中

港女Florence
2013年8月20日,AID的最後一晚,Angel比做一張免費的票我,所以可以去跟D新生High一high,同時遇到Florence,一個前段時間我skype採訪過的一個香港女仔。兩個人傾咗個幾鐘,哈哈,咁就識咗個新朋友。

Matthijs的iPhone和他的音樂推薦
最近喜歡上一首叫Wake Me Up的歌,是一個89年出生的瑞典DJ的作品。我是在Frits家得知呢首歌的,全因那天Frits的孫子Matthijs也來食飯,佢拿佢既iphone系廚房播歌。屌絲宜家居然要一個初一生推薦音樂,哈哈,世界反轉了~

荷蘭編輯們聚餐
8月8日同學校雜誌的三位年輕編輯食飯,好開森。
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中

小米手機
幻想獲得一部爛機,可惜上天唔比呢個機會我,可能佢想將我的運氣用系更重要的地方上…

人生第一條粉腸
8月13日,見證歷史的時刻!
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中

實習的經驗長進

第一場荷甲聯賽
8月4日,睇了淫生第一場荷蘭甲組足球聯賽,主隊開門紅,入波多,尚算可以
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中

寒門難再出貴子
覺得呢篇文章好負能量,要拿出來點名批評,哈哈。

匪薯的信與2013-5-13的我
去年今日收到Fish的呢封信,好驚喜好感動,咁又一年,當然要感慨下啦,哈哈。
話說今年5月13號,我正在意大利的Como獨自爬山。
20130827 - 坚尼仔 - 人在风中
  评论这张
 
阅读(128)| 评论(6)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017