注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

人在风中

爱上抽风……

 
 
 

日志

 
 
关于我

每一天都要活出自我本色!!!

网易考拉推荐

20120626  

2012-07-02 17:15:55|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
补上一篇写于6月27日的日志:

十日旅程归来,难免疲劳,但唔知点解晚黑又唔想训…鬼整…

买餸失魂记
主要都是因为假期综合症,去买餸都好似超级大工程咁。今晚打算煮鱼汤,要用白萝卜,去咗市中心的三间超市都无…但时间已经用了四十分钟了(三点出发)…于是打算改变计划煮其他餸。为了悭时间,就去近自己住的超市C1000去买餸,点知比我系C1000对面的Fruit Company搵到白萝卜!终于比我搵到!不过已经唔够时间我翻转头买豆腐了(卖豆腐的TOKO店在市中心)——因为menu中仲有碟冬菇蒸猪肉,要翻宿舍腌味啊,切冬菇啊,所以就无去,打算如果够时间五点再去TOKO买豆腐。点知C1000今日只卖minced beaf或者mixed minced pork and beaf。点解无斋minced pork?!!那个shop assistant话我知今日部切肉机坏了…鬼整…
最后就买了mixed minced pork and beaf……之后证明味道真系怪怪地…
翻到宿舍切完嘢,打点好一切,已经五点二十了,我知道自己赶唔切去买豆腐了,于是就无要豆腐,整了个白萝卜滚鱼汤。因为无带骨的鱼卖,我只用了fish filet煲汤,味道当然无正宗鱼汤咁鲜美,不过都算系个清汤,味道主要靠萝卜同埋好多葱出力,不过仲系算几好饮的。

Cato的girlfriends怀旧行
上周我去了波兰,所以无去煮饭,Gerard如期系周三去佢父母Frits和Cato家煮饭。不过Cato无食,因为她同她的女儿Karin,和Karin的朋友(定系同事),不如称呼她为A,以及A的妈妈一齐翻了老家。两对母女回老家,真的是一个有趣的组合。最后佢地停系一间屋前。然后有人走过,问佢地系度做咩,跟住A的妈妈就说:“我以前同我父母住呢间屋架。”跟住个个人话:“哦,原来系咁,咁你入去睇下啦~"咁我就问Cato:”个个同A的妈妈谈话的系系宜家屋的主人?” Cato说不是。跟住我爆笑,Gerard也知道我笑乜,也跟住偷笑。~点解?顶你,间屋唔系你既,点解用主人的语气叫人入去坐?系咪搞笑先?~
跟住佢地就前去按门铃,主人出来了,还真的比佢入去行下倾下计,Cato话个A的妈妈指住某处说以前呢度系点解,个度系点既,时光倒流的感觉的确好美妙。我顿时联想到以前住顺糖家属区17座603的点点滴滴,同宜家住的屋比,感情更深,如果廿年后那公寓仲未拆,真系值得翻去睇一睇,唔知个时有乜人陪我呢,哈哈~
然后四个女人就去食饭,听上去都几惬意的出游啊。

母女父子长相小谈
阿妈系QQ空间上传了一张自拍照,我留言话:“好似婆婆啊”跟住我将呢个故事讲比Gerard知,然后佢话系Cato外出的那天,佢也带了佢老豆Frits出去威了,不过只系去一个理发店帮佢老豆理发,哈哈。理发店里接待的人一下子就认出佢地系两父子,Gerard觉得好惊奇。Cato话,人老了之后反而更似父母,睇来真系过噢,跟住一丝坏念头扫过脑海——死啦,我老咗似我老豆,咁咪无宜家咁靓仔…顶…哈哈。
  评论这张
 
阅读(36)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017